Εκπαιδευτική Ρομποτική

Τι είναι η Εκπαιδευτική Ρομποτική:

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι ένας τομέας που τα τελευταία χρόνια κερδίζει ραγδαία έδαφος στην εκπαιδευτική πραγματικότητα σε όλον τον κόσμο, αφού συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι. Μέσω της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, η εκπαίδευση μετατρέπεται με μια καινοτομική προσέγγιση σε μία διασκεδαστική δραστηριότητα αποτελώντας ένα σημαντικό παράγοντα θετικού κινήτρου και παρώθησης προς τη μάθηση. Γενικότερα, η Εκπαιδευτική Ρομποτική αναφέρεται στη διδακτική πρακτική κατά την οποία ο εκπαιδευτικός χρησιμοποιώντας τα ρομπότ προσεγγίζει τη γνώση και εμπλέκει ενεργά τους μαθητές στη μάθησή τους με την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, μέσω πειραματισμού, σε παρόντα χρόνο και ενεργής εμπλοκής στην όλη δραστηριότητα. Έτσι, με αυτό τον τρόπο η Εκπαιδευτική Ρομποτική παρέχει στους μανθάνοντες ευκαιρίες επίλυσης προβλημάτων με προσωπικό νόημα για τους ίδιους μέσω χειρισμού και κατασκευής πραγματικών ή ιδεατών αντικειμένων.

Τι προσφέρει η Εκπαιδευτική Ρομποτική:

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για τη διδασκαλία διαφόρων εννοιών και το φάσμα γνώσεων που καλύπτει η είναι ανάμιξη από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Παράλληλα, εκτός από τις γνώσεις στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, με την Εκπαιδευτική Ρομποτική οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Πιο αναλυτικά με την Εκπαιδευτική Ρομποτική, όσον αφορά τα γνωστικά αντικείμενα, μπορούν να αναπτυχθούν γνώσεις:

    Φυσικής (μελέτη της κίνησης, μελέτη της επίδρασης της τριβής, μελέτη της σχέσης των δυνάμεων, μεταφορά ενέργειας κ.α),

    Μαθηματικών και Γεωμετρίας (αναλογίες, μέτρηση αποστάσεων, κατανόηση βασικών γεωμετρικών ιδιοτήτων όπως η περίμετρος κ.α),

    Μηχανικής (κατασκευή, έλεγχος, αξιολόγηση μηχανικών λύσεων κ.α),

    Τεχνολογίας (τεχνολογικός αλφαβητισμός κ.α),

    Η/Υ (βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ, προγραμματισμός κ.α),

    Ιστορίας (πχ. με την κατασκευή ενός ρομπότ τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας εκείνης της εποχής κ.α)

Επιπρόσθετα, μπορεί να γίνει συνδυασμός εννοιών από διαφορετικές γνωστικές περιοχές (τεχνολογία, τέχνη, περιβάλλον, κοινωνία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες) με διαθεματικά project (συνθετικές εργασίες).

Όπως προαναφέρθηκε, όμως, με την Εκπαιδευτική Ρομποτική μπορούν να αναπτυχθούν και δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως:

    Ομαδική εργασία,

    Επικοινωνία εντός και εκτός της ομάδας, τόσο με συμμαθητές όσο και με καθηγητές,

    Καινοτομία – Ανάπτυξη ιδεών,

    Επίλυση προβλημάτων (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή και πειραματισμός, αξιολόγηση),

    Διαχείριση έργου (διαχείριση χρόνου, κατανομή έργου και πόρων κ.α),

    Αντίληψη - Παρατηρητικότητα (εύρεση και διαχείριση σφάλματος σε στάδια συναρμολόγησης και προγραμματισμού),

    Νοητικές Δεξιότητες (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, κ.α),

    Αυτοπεποίθηση – Αυτοεκτίμηση (επίτευξη στόχων, θετική ανατροφοδότηση)

Δεδομένου ότι η ανάγκη για νέες τεχνολογικές δυνατότητες δεν θα σταματήσει ποτέ, η χρήση της ρομποτικής, τόσο στις επιστήμες όσο και στον εμπορικό κόσμο, πρόκειται να αναπτυχθεί όσο λίγες επιστήμες τα επόμενα χρόνια. Όταν ακούμε «ρομπότ» δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο γιγάντιες μηχανές ή μηχανές που κάνουν αφάνταστα πράγματα αφού τα ρομπότ υπάρχουν στην καθημερινότητά μας με πολλούς και διάφορους τρόπους όπως στην κουζίνα (ηλεκτρικές συσκευές), στους μηχανισμούς αυτοκινήτων και στη σύγχρονη χειρουργική.